Kenmerken

De stam is glad en glanzend, in tegenstelling tot de bast van andere bomen. Het is roze, grijs of soms koperkleurig. Baobabs zijn zeer moeilijk te doden, ze kunnen worden verbrand of ontdaan van hun bast maar daarna vormen ze gewoon weer een nieuwe schors en blijven ze groeien. Wanneer ze sterven, rotten ze simpelweg van binnen en storten ze plotseling in waarna de vezel op natuurlijke wijze verteren en de boom, uiteindelijk oplost in het niets. Dit maakt dat veel mensen denken dat baobabs helemaal niet sterven, maar dat ze gewoon verdwijnen.

Een oude Baobab boom kan z’n eigen ecosysteem creëren, want het ondersteunt het leven van ontelbare wezens. Van de grootste zoogdieren tot de duizenden kleine wezens scharrelen in en uit de spleten. Vogels nestelen in de takken; bavianen verslinden het fruit; bush baby’s en fruit vleermuizen drinken de nectar en bestuiven de bloemen en van olifanten is bekend dat ze de bast consumeren. Een een jonge Baobab boom ziet er heel anders uit dan een volwassen boom. Daarom zien de Bosjesmannen de boom als een Magische boom die ‘plotseling vanuit het niets komt’. De Baobab boom heeft grote witachtige bloemen, die ‘s nachts open. De vrucht, die tot 20 centimeter lang kan groeien, bevat wijnsteenzuur en vitamine C en kan zowel worden gezogen of geweekt in water om een ​​verfrissend drankje te maken.

Ze kunnen ook geroosterd en vermalen tot een koffie-achtige drank te maken. De vrucht is niet het enige deel van de Baobab die kunnen worden gebruikt. Van de schors wordt touw, matten, manden, papier en doek gemaakt. De bladeren kunnen worden gekookt en worden gegeten en lijm kan worden gemaakt van de bloemen.

Comments are closed.